+31 (0)20 - 572 71 90 +31 (0)20 - 572 71 99 info@boontjeadvocaten.nl
Boontje Advocaten || Arbeidsrecht Plus

ActueelNieuwsupdate: flexwerkers, cao-onderhandelingen en een extraatje voor vakkenvullers en caissières?

 
  • Minister Koolmees zegt dat het erg moeilijk wordt om voor ontslagen flexwerkers een inkomensregeling te bedenken die “uitvoerbaar en rechtvaardig is”. De Tweede Kamer had hem opgeroepen iets voor deze werknemers te bedenken omdat zij geen recht hebben op een WW-uitkering, gewone bijstand of het zzp-vangnet. Koolmees heeft in de Kamer wel toegezegd erover te gaan nadenken, maar een simpele oplossing die eerlijk uitpakt, bestaat niet, zegt hij. “Ik krijg buikpijn bij de gedachte aan de uitvoerbaarheid, er zitten haken en ogen aan.” Binnen een week gaat het zeker niet lukken, aldus de minister tegen NOS.
  • Een stijging van de cao-lonen zal eerder bij de 0% in de buurt liggen dan bij de 3% die eerder dit jaar nog werd verwacht, zegt directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN tegen het FD. Vakbonden vinden het voorbarig om voorspellingen te doen over de loonontwikkeling. Volgens Puts verschuiven de onderhandelingen zoals het er nu naar uitziet naar de tweede helft van het jaar. Er lopen in 2020 393 cao’s af voor 2,4 miljoen werknemers en er worden 72 nieuwe van kracht, voor 550.000 werknemers.
  • In het FD vandaag ook een beschouwend artikel over de kloof tussen vaste werknemers en flexwerkers, die door de coronacrisis scherper in beeld wordt gebracht. Er wordt stilgestaan bij de vraag of dit de al bestaande discussie over de flexibilisering van de arbeidsmarkt versnelt.
  • Vakbond CNV vindt dat de vakkenvullers en caissières – van wie veel gevraagd wordt in deze coronatijd – snel een extraatje mogen krijgen. Bestuurder Jacqueline Twerda denkt aan 500 euro netto per persoon, los van de huidige of nieuwe cao. “Werknemers in de supermarkt staan in de frontlinie, daar mag ook best wel iets voor terugkomen”, zegt ze vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Geen van de supermarkten of brancheorganisaties wilden tegenover de NOS reageren op het ‘bonusverzoek’.

Loes Wevers

 

Actueel

19/11/2020

Intervisie

Wouter Hes en Jolanda de Groot zijn bij de NOvA alsook de VAAN geregistreerde intervisiebegeleiders Lees meer
01/07/2020

Boontje Advocaten sorteert voor op de toekomst

Al sinds de oprichting in 2001 richt Boontje Advocaten zich Lees meer

26/06/2020

ELA Global Employment Law Webinar Series: The Reimagined Workplace – Europe

24/06/2020

Boontje Advocaten bespreekt NOW 2.0 in vogelvlucht

Pascal Kruit en Björn Schouten bespreken NOW 2.0 in Lees meer

Quote

 
Delen op