+31 (0)20 - 572 71 90 +31 (0)20 - 572 71 99 info@boontjeadvocaten.nl
Boontje Advocaten || Arbeidsrecht Plus

ActueelNieuwsupdate: Extra steunmaatregel flexwerkers? Calamiteitenfonds voor werknemer in de knel? Eerste week NOW-regeling; en harde aanpak misbruik corona steunmaatregelen

 
  • Het FD kopt dat het kabinet een extra steunmaatregel voor flexwerkers zal gaan invoeren. PvdA, GroenLinks, D66 en alle coalitiepartijen hebben zich achter het voorstel geschaard. De steunmaatregel is bedoeld voor uitzendwerknemers, oproepkrachten en andere flexwerkers die geen recht hebben op WW. Deze werknemers kunnen weliswaar aanspraak maken op een bijstandsuitkering, maar de toelating tot de bijstand kent lange wachtrijen en strenge eisen. Voor ZZP’ers gelden er nu, op basis van de noodmaatregel Tozo, veel minder strenge eisen om in aanmerking te komen voor steun. “Dat onderscheid is onrechtvaardig”, zo stelt Gijs van Dijk (PvdA). Hoe de regeling er uit zal komen te zien is nog niet bekend. Ramingen voorspellen echter dat de steunmaatregel honderden miljoenen zal gaan kosten.
  • “CNV eist calamiteitenfonds voor werknemer in de knel”, zo meldt het FD. Volgens de bond moet er steun komen voor werknemers die in de knel komen tussen de RIVM-maatregelen en de verplichtingen thuis of op werk. Het betreft onder andere werknemers die werk en de zorg voor hun kinderen niet meer kunnen combineren, maar ook werknemers die ondanks verkoudheidsklachten of koorts toch moeten werken. De vakbond meldt daarnaast signalen te krijgen van werknemers die worden gevraagd vakantiedagen of loon in te leveren.
  • Het UWV heeft sinds maandag 6 april jl. bijna 79.000 NOW-aanvragen ontvangen en al 66.000 aanvragen verwerkt. De eerste week ontvingen 9.000 werkgevers de eerste voorschotten; in totaal 230 miljoen euro. Sindsdien zijn bijna 57.000 nieuwe betaalopdrachten verstuurd, samen goed voor een bedrag van bijna 1,1 miljard euro. Eerder gaf bestuursvoorzitter Fred Paling aan dat UWV ‘alles op alles zet om ervoor te zorgen dat de meeste werkgevers hun geld hebben op of rond het moment dat de salarissen van april worden betaald.’
  • De Stichting van de Arbeid (StvdA) vraagt Minister Koolmees in een brief de NOW-regeling aan te passen. Volgens de StvdA moet ook werkmaatschappijen in een concern aanspraak kunnen maken op de NOW. Partijen zijn ook nog in gesprek over flex- en seizoenarbeid, zo meldt de StvdA.
  • “Opsporing inspectie SZW en FIOD bundelen krachten tegen misbruik steunmaatregelen corona”, meldt de Inspectie SZW. De partijen geven prioriteit aan het opsporen en oppakken van personen die fraude plegen. Volgens de Inspectie ondersteunen politie, toezichthouders en private partijen met signalen en meldingen de opsporing van misbruik. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat zij ernaar streeft dat verdachten snel voor de rechter kunnen komen. Fraude is onacceptabel, meldt de instantie.

Loes Wevers

 

Actueel

19/11/2020

Intervisie

Wouter Hes en Jolanda de Groot zijn bij de NOvA alsook de VAAN geregistreerde intervisiebegeleiders Lees meer
01/07/2020

Boontje Advocaten sorteert voor op de toekomst

Al sinds de oprichting in 2001 richt Boontje Advocaten zich Lees meer

26/06/2020

ELA Global Employment Law Webinar Series: The Reimagined Workplace – Europe

24/06/2020

Boontje Advocaten bespreekt NOW 2.0 in vogelvlucht

Pascal Kruit en Björn Schouten bespreken NOW 2.0 in Lees meer

Quote

 
Delen op