+31 (0)20 - 572 71 90 +31 (0)20 - 572 71 99 info@boontjeadvocaten.nl
Boontje Advocaten || Arbeidsrecht Plus

ActueelMeer verlof voor partner bij geboorte baby: Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) aangenomen.

 

De Eerste kamer heeft op 13 november 2018 het wetsvoorstel Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) aangenomen. Dit betekent dat de verlofmogelijkheden voor partners bij geboorte van een baby per 1 januari 2019 zullen worden verruimd, tot maximaal zes weken. WIEG beoogt bij te dragen aan een meer evenwichtige balans in de verdeling van arbeid en zorgtaken tussen de partners in het huishouden en vergroot daarmee de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Verruiming kraamverlof

Op dit moment hebben partners bij de geboorte van hun baby recht op twee dagen betaald verlof. Per 1 januari 2019 wordt dit aantal verruimd naar vijf dagen. Daarbij kan worden gekozen het verlof direct na de geboorte op te nemen, maar dit kan ook in de eerste vier weken na de geboorte.

Aanvullend verlof

Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in de eerste zes maanden na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Hoewel tijdens dit verlof het loon niet zal worden doorbetaald door de werkgever, hebben partners in die periode recht op een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van het loon.

Langer adoptieverlof

Met WIEG wordt ook het adoptieverlof verruimd. Werknemers die een adoptiekind of een pleegkind in huis nemen, hebben recht op (onbetaald) verlof en een uitkering (ter hoogte van 100% van het dagloon) tijdens het verlof. Op dit moment kan maximaal vier weken verlof worden opgenomen, binnen een periode van 26 weken. Dit zal worden verruimd naar zes weken.

Meer weten over de WIEG en/of andere verlofvormen? Neem dan contact op met Lilach Zalait.

 

Lilach Zalait

 

Actueel

19/11/2020

Intervisie

Wouter Hes en Jolanda de Groot zijn bij de NOvA alsook de VAAN geregistreerde intervisiebegeleiders Lees meer
01/07/2020

Boontje Advocaten sorteert voor op de toekomst

Al sinds de oprichting in 2001 richt Boontje Advocaten zich Lees meer

26/06/2020

ELA Global Employment Law Webinar Series: The Reimagined Workplace – Europe

24/06/2020

Boontje Advocaten bespreekt NOW 2.0 in vogelvlucht

Pascal Kruit en Björn Schouten bespreken NOW 2.0 in Lees meer

Quote

 
Delen op